Projektin Gantt-kaavio

Gantt-kaavio visualisoi projektin ja resurssien aikataulut

Projektin Gantt-kaavio kokoaa yhteen näkymään projektin, sen aliprojektien, tehtävien ja resurssien aikataulut.

Gantt-kaavio näyttää projektista kokonaiskuvan, jollaista ei saa tarkastelemalla projektin tai sen yksittäisten aliprojektien tai tehtävien sivua. Koska Gantt-kaavio näyttää projektin tavoiteaikataulun ja sen, milloin mahdolliset resurssit ovat varattuja, se on erinomainen työkalu projektin ja sen tehtävien aikatauluttamiseen ja resursointiin.

Yksittäisen tehtävän voi aikatauluttaa ja resursoida myös tehtävän Gantt-kaaviossa.

Gantt-kaavion avaaminen

Gantt-kaavio avataan jommallakummalla seuraavista tavoista:

• Pääprojektin Gantt-kaavio avataan napsauttamalla pääprojektin sivun tai pääprojektiin kuuluvan tehtävän sivun alareunassa Gantt.

• Aliprojektin Gantt-kaavio avataan napsauttamalla aliprojektin sivun alareunassa Gantt.

Gantt-kaavion osat

Kuvankaappaus Broker Site Managerista Kuvankaappaus Broker Site Managerista

1. Projektirakenne eli projektin aliprojektit ja tehtävät

2. Projektien ja tehtävien aikataulut

3. Projektin resurssit

• Jos projektiin on varattu henkilöitä, resursseina näkyvät projektiin varatut henkilöt

• Jos projektiin on yhdistetty tiimejä, resursseina näkyvät tiimien jäsenet ja työkalut

• Jos projektiin ei ole varattu työntekijöitä tai yhdistetty tiimejä, resursseina näkyvät vetämiesi tiimien jäsenet ja työkalut

4. Resurssien aikataulut

Gantt-kaavion käyttö

Kuvankaappaus Broker Site Managerista Kuvankaappaus Broker Site Managerista

1. Siirry ylemmälle projektitasolle

2. Hae projektipuusta

3. Suodata tehtäviä tilan mukaan (Odottaa, Suoritettu, Meneillään, Hyväksytty)

4. Loitonna kalenteria (esimerkiksi tunnin tarkkuudesta puolen päivän tarkkuuteen)

5. Lähennä kalenteria (esimerkiksi tunnin tarkkuudesta puolen tunnin tarkkuuteen)

6. Lisää projektille tai valitulle aliprojektille:

• Puhelu Puhelu

• Tehtävä Tehtävä

• Tapaaminen Tapaaminen

• Matka Matka

• Aliprojekti Aliprojekti

7. Muuta aliprojektien järjestystä vetämällä

8. Valitse aliprojekti napsauttamalla sen kuvaketta

9. Siirry projektin tai tehtävän sivulle

10. Aikatauluta tehtäviä ja projekteja vetämällä

11. Vedä resursseja tehtäviin

12. Kohdista kalenteri tähän päivään

13. Näytä kalenteriaika (ma–su) tai työaika (ma–pe)

14. Avaa erikoistoiminnot

Symbolien selitteet

Projektin aikataulu

Vaaleanharmaa palkki Ei alku- ja loppuaikaa
Harmaa palkki Alku- ja loppuaika
Oranssi palkki Projektissa on myöhässä olevia tehtäviä
Punainen
      palkki Projekti on myöhässä

Tehtävän aikataulu

Ohut vaaleanvihreä palkki Ei suunniteltua aikaa tai aikaikkunaa
Paksu vaaleanvihreä palkki Aikaikkuna
Ohut
      vihreä palkki, jonka vasen pää on tumma Suunniteltu alkuaika ja laskennallinen kesto
Ohut
      vihreä palkki, jonka oikea pää on tumma Suunniteltu loppuaika ja laskennallinen kesto
Ohut
      vihreä palkki, jonka molemmat päät ovat tummia Suunniteltu aika
Ohut
      tummanharmaa palkki Toteutunut aika

Tehtävän prioriteetti

Punainen palkki Force majeure
Oranssi palkki Kiireellinen
Vihreä palkki Normaali
Sininen palkki Mahdollisuuksien mukaan
Harmaa palkki Voi odottaa

Resurssin aikataulu

Leveä harmaa palkki Poissaolo
Leveä vaaleanharmaa palkki Projektivaraus

Ganttissa kun yksi tai useampi projekti on valittu, voidaan se tai ne asettaa kohdeprojektille sidonnaiseksi.

1. Mene haluamasi projektin Gantt-kaavioon.

2. Valitse aliprojekti tai tehtävä jonka haluat asettaa sidonnaiseksi. Rivi muuttuu vihreäksi.

3. Napsauta hiiren oikealla näppäintä, valitse valikosta Kopioi leikepöydälle.

4. Valitse kohdeprojekti jolle aliprojekti tai tehtävä asetetaan sidonnaksi napsauttamalla hiiren oikeaa näppäintä. Valitse Aseta sidonnaiseksi.

5. Liitetyn aliprojektin (tai tehtävän) perään on nyt ilmestenyt merkintä - Sidonnainen.
    Huom! Samalla liitettiin kaikki aliprojektin alla olevat aliprojektit ja tehtävät sidonnaisiksi kohdeprojektille.

Ganttin kautta voidaan purkaa sidonnaisuus kohdeprojektiin.

1. Mene haluamasi projektin Gantt-kaavioon.

2. Valitse aliprojekti (tai tehtävä) jolta poistetaan sidonnaisuus kohdeprojektiin. Rivi muuttuu vihreäksi.

3. Napsauta hiiren oikealla näppäintä, valitse valikosta Vapauta sidonnaisuus.

Voit tulostaa projektin tai yksittäisen aliprojektin projektirakenteen Gantt-kaaviosta. Tuloste avautuu PDF-tiedostoon, ja siinä näkyvät projektin ja sen tehtävien aikataulut. Tehtävistä näytetään ne, joilla on suunniteltu aloitusaika.

1. Mene haluamasi projektin Gantt-kaavioon.

2. Jos haluat tulosteeseen vain jonkin projektin aliprojekteista, valitse aliprojekti napsauttamalla sen nimen vieressä olevaa kuvaketta Kuvankaappaus Broker Site Managerista.

3. Avaa erikoistoiminnot napsauttamalla sivun oikeassa alakulmassa valikkopainiketta Valikkopainike.

4. Napsauta sivun oikeaan reunaan avautuneessa valikossa Tulosta projektirakenne.

5. Napsauta aikaväliä, jonka haluat tulosteen kattavan.

6. Jos valitsit vapaavalintaisen aikavälin, syötä tulostettavan aikavälin Aloitus ja Lopetus, ja napsauta sitten Tulosta.

Broker Site Manager avaa tulosteen PDF-tiedostoon. Voit tallentaa sen koneellesi tai tulostaa sen paperille selaimesi tulostustoiminnolla.