Tarjousrakenteen muodostaminen

Tarjouksen sisältö koostuu tuoterakenteista ja nimikkeistä sekä positioista, joihin tuoterakenteita ja nimikkeitä järjestellään. Tämä ohje kuvaa, miten tarjouksen sisältöä lisätään ja muokataan.

Edellytykset

Voit muodostaa tarjouksen rakenteen Broker Site Managerissa, jos nämä edellytykset täyttyvät:

• Sinulla on käyttöoikeus tarjouksiin.

• Olet tarjouksen laskija. Jos tarjoukselle ei ole valittu laskijaa, riittää että sinulla on pääsy tarjoukseen.

Tarjousrakenteen avaaminen

Tarjousrakenne avataan muokattavaksi seuraavasti:

1. Napsauta päävalikossa Tarjoukset.

2. Etsi tarjous ja mene sen sivulle napsauttamalla sen rivillä olevaa nuolta Nuoli oikealle.

3. Napsauta sivun alareunassa Rakenne.

Kuvankaappaus Broker Site Managerista Kuvankaappaus Broker Site Managerista

Vinkki: Voit valita itse, mitä tietoja tarjouksen rivistä näytetään ja missä järjestyksessä. Tiedot valitaan mukauttamalla listojen asetuksissa tarjouksen rakenteen asetukset.

Positiot

Positioihin ryhmitellään tarjouksen sisältöä. Positiot voidaan muodostaa asiakkaan edellyttämän tarjousrakenteen pohjalta tai oman tuotannon lähtökohdista.

Alla olevassa kuvassa on korostettu ne tarjouksen rivit, jotka ovat positioita.

Kuvankaappaus Broker Site Managerista Kuvankaappaus Broker Site Managerista

Vinkki: Positioiden määrää tai sisäkkäisten positioiden syvyyttä ei ole rajattu – voit muodostaa tarjouksen rakenteen vastaamaan juuri omia tarpeitasi.

Position lisääminen

1. Avaa tarjousrakenne.

2. Valitse tarjouksen päätaso napsauttamalla sitä tai valitse jokin olemassa olevista positioista napsauttamalla haluamaasi positiota.

3. Jos erikoistoiminnot eivät ole auki, avaa ne napsauttamalla sivun oikeassa alakulmassa valikkopainiketta Valikkopainike.

4. Napsauta sivun oikeaan reunaan avautuneessa valikossa Lisää positio.

Kuvankaappaus Broker Site Managerista Kuvankaappaus Broker Site Managerista

Position monistaminen

Voit hyödyntää tarjouksen valmista sisältöä monistamalla.

1. Avaa tarjousrakenne.

2. Valitse positio napsauttamalla sitä.

3. Jos erikoistoiminnot eivät ole auki, avaa ne napsauttamalla sivun oikeassa alakulmassa valikkopainiketta Valikkopainike.

4. Napsauta sivun oikeaan reunaan avautuneessa valikossa Monista.

Position muokkaaminen

1. Avaa tarjousrakenne.

2. Valitse positio napsauttamalla tai nuolinäppäimillä.

3. Avaa valitun position tiedot painamalla Enteriä.

4. Tee tarvittavat muutokset. Nämä tiedot ovat muokattavissa:

• Nimi

• Määrä

• Yksikkö

• Positio Position koodi, numero tai muu yksilöivä tieto.

• Myyntihinta Näkymän yläosassa voit muokata position kokonaismyyntihintaa.

• Laskettu kustannus Kustannuslajikohtainen hankintakustannus kertoimien jälkeen.

• Myyntihinta Näkymän keskivaiheilla voit muokata kustannuslajikohtaisia myyntihintoja.

• Rivin lisätiedot Voit kirjoittaa rivin lisätietoihin positioon liittyviä huomioita.

• Parametrit Position tietojen oikeassa reunassa listataan käytettävissä olevat parametrit. Ne riippuvat yrityksesi asetuksista.

5. Napsauta Tallenna.

Vinkki: Jos olet muokannut esimerkiksi myyntihintaa ja haluat palauttaa hinnan oletusarvoonsa, tyhjennä hinta.

Katso myös Position tarkastelu ohjeessa Tarjouksen sisällön tarkastelu.

Position poistaminen

1. Avaa tarjousrakenne.

2. Valitse positio napsauttamalla sitä. Voit myös valita monta positiota pitämällä Ctrl-näppäintä pohjassa ja napsauttamalla kutakin positiota.

3. Jos erikoistoiminnot eivät ole auki, avaa ne napsauttamalla sivun oikeassa alakulmassa valikkopainiketta Valikkopainike.

4. Napsauta sivun oikeaan reunaan avautuneessa valikossa Poista valitut rivit.

5. Vahvista poisto napsauttamalla OK.

Tuoterakenteet

Tuoterakenne on nimikkeiden ja/tai muiden tuoterakenteiden muodostama kokonaisuus. Voit käyttää tarjouksessa tuoterakenteita tuoterakennetietokannoista, joihin sinulla on pääsy.

Tuoterakenteen lisääminen

1. Avaa tarjousrakenne.

2. Valitse positio napsauttamalla sitä.

3. Jos erikoistoiminnot eivät ole auki, avaa ne napsauttamalla sivun oikeassa alakulmassa valikkopainiketta Valikkopainike.

4. Napsauta sivun oikeaan reunaan avautuneessa valikossa Lisää tuoterakenne.

Kuvankaappaus Broker Site Managerista Kuvankaappaus Broker Site Managerista

5. Valitse tietokanta, josta lisättävää tuoterakennetta haetaan, napsauttamalla valittuna olevan tietokannan vieressä olevaa nuolta Nuoli alas ja napsauttamalla sitten haluamaasi tietokantaa. Listassa näytetään tuoterakennetietokannat, joihin sinulla on pääsy.

Kuvankaappaus Broker Site Managerista Kuvankaappaus Broker Site Managerista

6. Kirjoita osa tuoterakenteen koodista tai nimestä hakukenttään ja paina Enteriä.

7. Valitse haluamasi rivi hakutuloksista nuolinäppäimillä tai napsauttamalla ja kirjoita sitten lisättävä määrä. Toista, jos haluat lisätä hakutuloksista monta tuoterakennetta.

8. Paina Enteriä.

9. Jos haluat lisätä muitakin tuoterakenteita, toista vaiheita 5–8

10. Sulje tuoterakenteiden haku napsauttamalla Sulje tai painamalla Esciä.

Tuoterakenteiden selaaminen ja lisääminen

Voit selata tuoterakennetietokantojen sisältöä ja lisätä tuoterakenteita tarjoukseen seuraavasti:

1. Napsauta päävalikossa Tuoterakenteet.

2. Avautuva sivu listaa tuoterakennetietokannat, joihin sinulla on pääsy. Avaa tietokanta napsauttamalla sen rivillä olevaa nuolta Nuoli oikealle.

3. Voit selata tietokannan sisältöä kansioittain. Valitse tuoterakenne napsauttamalla. Voit myös valita monta tuoterakennetta pitämällä Ctrl-näppäintä pohjassa ja napsauttamalla kutakin tuoterakennetta.

4. Jos erikoistoiminnot eivät ole auki, avaa ne napsauttamalla sivun oikeassa alakulmassa valikkopainiketta Valikkopainike.

5. Napsauta sivun oikeaan reunaan avautuneessa valikossa Vie leikepöydälle.

Kuvankaappaus Broker Site Managerista Kuvankaappaus Broker Site Managerista

6. Valitse tarjouksen rakenteessa positio, johon haluat lisätä tuoterakenteen.

7. Jos erikoistoiminnot eivät ole auki, avaa ne napsauttamalla sivun oikeassa alakulmassa valikkopainiketta Valikkopainike.

8. Napsauta sivun oikeaan reunaan avautuneessa valikossa Monista leikepöydältä tähän.

Kuvankaappaus Broker Site Managerista Kuvankaappaus Broker Site Managerista

Vinkki: Avaa tuoterakennetietokanta ja tarjous erillisiin ikkunoihin ja aseta ne rinnakkain. Näin voit tarkastella molempia samaan aikaan ja lisätä nopeasti tuoterakenteita tarjoukseen.

Tuoterakenteen monistaminen

Monistamalla tarjoukseen lisätyn tuoterakenteen voit tehdä siitä uuden kopion, joka saa oman koodinsa eikä päivity enää tuoterakennetietokannasta.

1. Avaa tarjousrakenne.

2. Valitse tuoterakenne napsauttamalla sitä.

3. Jos erikoistoiminnot eivät ole auki, avaa ne napsauttamalla sivun oikeassa alakulmassa valikkopainiketta Valikkopainike.

4. Napsauta sivun oikeaan reunaan avautuneessa valikossa Monista.

Monistetun tuoterakenteen kuvake on punainen Kuvankaappaus Broker Site Managerista merkkinä siitä, ettei sillä ole yhteyttä tuoterakennetietokantaan.

Huomaa: Jos viet tuoterakenteen leikepöydälle ja monistat sen leikepöydältä uuteen sijaintiin, koodi ja yhteys tuoterakennetietokantaan säilyvät.

Tuoterakenteen muokkaaminen

1. Avaa tarjousrakenne.

2. Valitse tuoterakenne napsauttamalla sitä tai siirtymällä siihen nuolinäppäimillä.

3. Avaa tuoterakenteen kentät muokkaustilaan painamalla Enteriä. Tee haluamasi muutokset ja siirry sitten seuraavaan kenttään painamalla sarkainta tai tallenna muutokset painamalla Enteriä.

Vinkki: Voit muokata tuoterakenteen määrää myös avaamatta kenttiä ensin muokkaustilaan. Valitse vain tuoterakenne, kirjoita haluamasi määrä ja paina Enteriä.

Katso myös Tuoterakenteen tarkastelu ohjeessa Tarjouksen sisällön tarkastelu.

Tuoterakenteen poistaminen

1. Avaa tarjousrakenne.

2. Valitse tuoterakenne napsauttamalla sitä tai siirtymällä siihen nuolinäppäimillä. Voit myös valita monta tuoterakennetta pitämällä Ctrl-näppäintä pohjassa ja napsauttamalla kutakin tuoterakennetta.

3. Jos erikoistoiminnot eivät ole auki, avaa ne napsauttamalla sivun oikeassa alakulmassa valikkopainiketta Valikkopainike.

4. Napsauta sivun oikeaan reunaan avautuneessa valikossa Poista valitut rivit.

5. Vahvista poisto napsauttamalla OK.

Tarjouskohtaiset tuoterakenteet

Tarjouskohtaisilla tuoterakenteilla ei ole yhteyttä tuoterakennetietokantaan. Ne erottaa muista tuoterakenteista punaisesta kuvakkeesta Kuvankaappaus Broker Site Managerista.

Tarjouskohtaisia tuoterakenteita syntyy, jos

• luot tuoterakenteen tarjouksen positiosta

• muokkaat tarjoukseen lisätyn tuoterakenteen sisältöä: jos esimerkiksi lisäät tuoterakenteeseen nimikkeen tai muokkaat tuoterakenteessa olevan nimikkeen määrää, tuoterakenne menettää yhteytensä tuoterakennetietokantaan.

Huomaa: Kun muokkaat tuoterakenteen sisältöä, muutokset toteutetaan kaikkiin kyseisen tuoterakenteen esiintymiin tarjouksessa.

Tarjouskohtaisen tuoterakenteen luominen positiosta

Voit muuntaa tarjouksen position tarjouskohtaiseksi tuoterakenteeksi seuraavasti:

1. Avaa tarjousrakenne.

2. Valitse positio napsauttamalla sitä.

3. Jos erikoistoiminnot eivät ole auki, avaa ne napsauttamalla sivun oikeassa alakulmassa valikkopainiketta Valikkopainike.

4. Napsauta sivun oikeaan reunaan avautuneessa valikossa Muunna tuoterakenteeksi.

Kuvankaappaus Broker Site Managerista Kuvankaappaus Broker Site Managerista

5. Täytä tuoterakenteen tiedot:

• Koodi Koodin on oltava uniikki: jos tarjouksessa on jo samaa koodia käyttävä tuoterakenne, tuoterakenteeksi muuntaminen ei onnistu.

• Nimi

• Yksikkö

• Lisätiedot

6. Napsauta OK.

Tarjouskohtaisten tuoterakenteiden luominen useasta positiosta

Voit muuntaa position kaikki alipositiot kerralla tarjouskohtaisiksi tuoterakenteiksi. Muuntaminen edellyttää, että alipositioilla on nimi ja positionumero, sillä niistä muodostetaan tuoterakenteen nimi ja koodi.

Position alipositiot muunnetaan tuoterakenteiksi seuraavasti:

1. Avaa tarjousrakenne.

2. Valitse positio napsauttamalla sitä.

3. Jos erikoistoiminnot eivät ole auki, avaa ne napsauttamalla sivun oikeassa alakulmassa valikkopainiketta Valikkopainike.

4. Napsauta sivun oikeaan reunaan avautuneessa valikossa Muunna rivejä.

Kuvankaappaus Broker Site Managerista Kuvankaappaus Broker Site Managerista

5. Napsauta Muunna alipositiot tuoterakenteiksi.

Tarjouskohtaisen tuoterakenteen tallentaminen

Voit tallentaa tarjouskohtaisen tuoterakenteen tuoterakennetietokantaan. Sen jälkeen se on käytettävissä muissakin tarjouksissa ja sen tiedot päivittyvät tuoterakennetietokannasta tarjouksiin.

Huomaa: Jos tietokannassa on jo samaa koodia käyttävä tuoterakenne, tuoterakenteen tallentaminen päivittää tietokannassa jo olevan tuoterakenteen tiedot.

Tarjouskohtainen tuoterakenne tallennetaan tuoterakennetietokantaan seuraavasti:

1. Avaa tarjousrakenne.

2. Valitse tarjouskohtainen tuoterakenne napsauttamalla sitä. Tarjouskohtaisen tuoterakenteen kuvake on punainen Kuvankaappaus Broker Site Managerista merkkinä siitä, ettei sillä ole yhteyttä tuoterakennetietokantaan.

3. Jos erikoistoiminnot eivät ole auki, avaa ne napsauttamalla sivun oikeassa alakulmassa valikkopainiketta Valikkopainike.

4. Napsauta sivun oikeaan reunaan avautuneessa valikossa Tallenna tietokantaan.

Kuvankaappaus Broker Site Managerista Kuvankaappaus Broker Site Managerista

5. Avautuva lista näyttää tuoterakennetietokannat, joihin sinulla on ylläpito-oikeus. Valitse tietokanta napsauttamalla sitä.

Nimikkeet

Nimikkeet ovat esimerkiksi materiaalia tai työtä, jota projektin toteuttamiseen tarvitaan. Voit valita tarjoukseen nimikkeitä tietokannoista, joihin sinulla on pääsy.

Nimikkeen lisääminen

Tarjous on tehokkainta laskea valmiita tuoterakenteita käyttäen, mutta joskus tarvitaan myös yksittäisiä nimikkeitä. Näin lisäät tarjoukseen nimikkeen:

1. Avaa tarjousrakenne.

2. Valitse positio napsauttamalla sitä.

3. Jos erikoistoiminnot eivät ole auki, avaa ne napsauttamalla sivun oikeassa alakulmassa valikkopainiketta Valikkopainike.

4. Napsauta sivun oikeaan reunaan avautuneessa valikossa Lisää nimike.

Kuvankaappaus Broker Site Managerista Kuvankaappaus Broker Site Managerista

5. Valitse tietokanta, josta lisättävää nimikettä haetaan, napsauttamalla valittuna olevan tietokannan vieressä olevaa nuolta alas Nuoli alas ja napsauttamalla sitten haluamaasi tietokantaa. Listassa näytetään nimiketietokannat, joihin sinulla on pääsy.

Kuvankaappaus Broker Site Managerista Kuvankaappaus Broker Site Managerista

6. Kirjoita osa nimikkeen koodista tai nimestä hakukenttään ja paina Enteriä.

7. Valitse haluamasi rivi hakutuloksista nuolinäppäimillä tai napsauttamalla ja kirjoita sitten lisättävä määrä. Toista, jos haluat lisätä hakutuloksista monta nimikettä.

8. Paina Enteriä.

9. Jos haluat lisätä muitakin nimikkeitä, toista vaiheita 5–8.

10. Sulje nimikkeiden haku napsauttamalla Sulje tai painamalla Esciä.

Vinkki: Määrän lisäksi voit syöttää nimikkeelle positiotiedon kirjoittamalla sen Positio-sarakkeeseen. Eri positiotietojen avulla on mahdollista lisätä samasta nimikkeestä monta esiintymää samaan sijaintiin.

Vinkki: Kun haet nimikkeitä tarjoukseen, hakutuloksissa näytetään nimikkeestä oletuksena muun muassa nimi ja koodi. Mercuksen tekninen tuki voi muokata yrityksesi asetuksia niin, että hakutuloksissa näytetään myös nimikkeen mukautettuja parametreja, esimerkiksi littera tai tuoteperhe. Tällöin nimikkeitä voi myös hakea kyseisten parametrien perusteella.

Nimikkeiden selaaminen ja lisääminen

Voit selata nimiketietokantojen sisältöä ja lisätä nimikkeitä tarjoukseen seuraavasti:

1. Napsauta päävalikossa Nimikkeet.

2. Avautuva sivu listaa nimiketietokannat, joihin sinulla on pääsy. Avaa tietokanta napsauttamalla sen rivillä olevaa nuolta Nuoli oikealle.

3. Voit selata tietokannan sisältöä kansioittain. Valitse nimike napsauttamalla. Voit myös valita monta nimikettä pitämällä Ctrl-näppäintä pohjassa ja napsauttamalla kutakin nimikettä.

4. Jos erikoistoiminnot eivät ole auki, avaa ne napsauttamalla sivun oikeassa alakulmassa valikkopainiketta Valikkopainike.

5. Napsauta sivun oikeaan reunaan avautuneessa valikossa Vie leikepöydälle.

Kuvankaappaus Broker Site Managerista Kuvankaappaus Broker Site Managerista

6. Valitse tarjouksen rakenteessa positio, johon haluat lisätä nimikkeen.

7. Jos erikoistoiminnot eivät ole auki, avaa ne napsauttamalla sivun oikeassa alakulmassa valikkopainiketta Valikkopainike.

8. Napsauta sivun oikeaan reunaan avautuneessa valikossa Monista leikepöydältä tähän.

Kuvankaappaus Broker Site Managerista Kuvankaappaus Broker Site Managerista

Vinkki: Avaa nimiketietokanta ja tarjous erillisiin ikkunoihin ja aseta ne rinnakkain. Näin voit tarkastella molempia samaan aikaan ja lisätä nopeasti nimikkeitä tarjoukseen.

Nimikkeen muokkaaminen

1. Avaa tarjousrakenne.

2. Kaksoisnapsauta nimikettä, jota haluat muokata.

3. Tee tarvittavat muutokset. Nämä tiedot ovat muokattavissa:

• Nimi Vain satunnaisnimikkeiden nimi on muokattavissa.

• Koodi Vain satunnaisnimikkeiden koodi on muokattavissa. Jos vaihdat satunnaisnimikkeelle koodin, jota jokin muu tarjouksen nimike jo käyttää, satunnaisnimike korvautuu kyseisellä nimikkeellä.

• Määrä

• Hävikki % Hävikkiprosentilla voidaan jo laskennassa varautua siihen, että osa nimikkeestä menee hävikkiin.

• Positio Positio mahdollistaa nimikkeen lisäämisen samaan sijaintiin useasti: sijainnissa voi olla monta esiintymää samasta nimikkeestä, jos esiintymillä on eri positiotiedot.

• Omakust. Omakustannushinta muodostuu toimittajahinnasta, alennuksista ja kertoimista.

• Kate % Myyntihinnan kateprosentti.

• Myyntihinta Jos nimikkeen tietoihin on nimiketietokannassa kirjattu myyntihinta, tarjouksessa käytetään automaattisesti sitä. Jos ei, nimikkeelle lasketaan myyntihinta automaattisesti omakustannushinnasta.

• Kesto Työnimikkeen yksikön kesto tunneissa. Käytettävissä vain työnimikkeissä.

• Hinta – alennukset Toimittajahinta kaikkien alennusten jälkeen.

• Rivin lisätiedot Voit kirjoittaa rivin lisätietoihin riviin liittyviä huomioita. Ne näkyvät vain kyseisellä tarjouksen rivillä.

4. Napsauta Tallenna.

Vinkki: Jos olet muokannut esimerkiksi myyntihintaa ja haluat palauttaa hinnan oletusarvoonsa, tyhjennä hinta.

Vinkki: Voit muokata nimikkeen määrää myös avaamatta kenttiä ensin muokkaustilaan. Valitse vain nimike, kirjoita haluamasi määrä ja paina Enteriä.

Katso myös Nimikkeen tarkastelu ohjeessa Tarjouksen sisällön tarkastelu.

Nimikkeen poistaminen

1. Avaa tarjousrakenne.

2. Valitse nimike napsauttamalla sitä tai siirtymällä siihen nuolinäppäimillä. Voit myös valita monta nimikettä pitämällä Ctrl-näppäintä pohjassa ja napsauttamalla kutakin nimikettä.

3. Jos erikoistoiminnot eivät ole auki, avaa ne napsauttamalla sivun oikeassa alakulmassa valikkopainiketta Valikkopainike.

4. Napsauta sivun oikeaan reunaan avautuneessa valikossa Poista valitut rivit.

5. Vahvista poisto napsauttamalla OK.

Satunnaisnimikkeen lisääminen

Jos tarvitset tarjouksessa nimikettä, joita ei ole nimiketietokannoissa, voit luoda tarjoukseen satunnaisnimikkeen. Sillä ei ole yhteyttä nimiketietokantoihin eikä se vaikuta muihin tarjouksiin.

Satunnaisnimikkeen tunnistaa punaisesta kuvakkeesta Kuvankaappaus Broker Site Managerista.

Satunnaisnimike lisätään seuraavasti:

1. Avaa tarjousrakenne.

2. Valitse positio napsauttamalla sitä.

3. Jos erikoistoiminnot eivät ole auki, avaa ne napsauttamalla sivun oikeassa alakulmassa valikkopainiketta Valikkopainike.

4. Napsauta sivun oikeaan reunaan avautuneessa valikossa Lisää nimike.

Kuvankaappaus Broker Site Managerista Kuvankaappaus Broker Site Managerista

5. Napsauta avautuneen ikkunan alareunassa Lisää satunnaisnimike.

6. Täytä satunnaisnimikkeen tiedot:

• Koodi Jos annat satunnaisnimikkeelle koodin, sen on oltava uniikki: jos tarjouksessa on jo samaa koodia käyttävä nimike, satunnaisnimikettä ei voi tallentaa.

• Nimi

• Yksikkö

• Toimittaja Jos jätät toimittajan tyhjäksi, satunnaisnimikkeen toimittajaksi tulee oletusyrityksesi.

• Tyyppi

• Arvioitu kustannus Tähän täyttämääsi kustannusta käytetään satunnaisnimikkeen hintana tarjouksessa. Jos et anna alennusprosenttia, kustannus kirjautuu nettohintana. Jos annat alennusprosentin, kustannus kirjautuu ovh-hintana.

• Alennus-% Valinnainen alennusprosentti. Vaikuttaa siihen, kirjautuuko arvioitu kustannus nettohinnaksi vai ovh:ksi.

• Määrä

• Positio

• Littera Jos tarjouksen projektilla tai ylemmän tason projektilla on prosessin kautta määräytyneet litterat, voit valita litteran niistä. Muutoin voit valita litteran kaikista litteroista.

• Lisätiedot

7. Napsauta Tallenna.

Satunnaisnimikkeen tallentaminen

Voit tallentaa satunnaisnimikkeen nimiketietokantaan. Sen jälkeen se on käytettävissä muissakin tarjouksissa ja sen tiedot päivittyvät nimiketietokannasta tarjouksiin.

Huomaa: Jos tietokannassa on jo samaa koodia käyttävä nimike, nimikkeen tallentaminen päivittää tietokannassa jo olevan nimikkeen tiedot.

Satunnaisnimike tallennetaan nimiketietokantaan seuraavasti:

1. Avaa tarjousrakenne.

2. Valitse satunnaisnimike napsauttamalla sitä. Satunnaisnimikkeen erottaa muista nimikkeistä punaisesta kuvakkeesta Kuvankaappaus Broker Site Managerista.

3. Jos erikoistoiminnot eivät ole auki, avaa ne napsauttamalla sivun oikeassa alakulmassa valikkopainiketta Valikkopainike.

4. Napsauta sivun oikeaan reunaan avautuneessa valikossa Tallenna tietokantaan.

Kuvankaappaus Broker Site Managerista Kuvankaappaus Broker Site Managerista

5. Avautuva lista näyttää nimiketietokannat, joihin sinulla on ylläpito-oikeus – sekä nimiketietokannat, joihin sinulla on pääsy ja joiden ylläpitäjä puuttuu. Valitse tietokanta napsauttamalla sitä.

Syöttösivut

Syöttösivut ovat taulukoita, joihin on koottu toisiinsa liittyviä nimikkeitä tai tuoterakenteita. Niistä voit lisätä tarjoukseen monta sisältöriviä nopeasti.

Brokerissa on mahdollista käyttää valmiita syöttösivuja ja luoda uusia oman yrityksen käyttöön. Lisätietoja niiden käyttöönotosta saat Mercuksen teknisestä tuesta.

Broker Site Manager pyrkii avaamaan syöttösivut erilliseen ikkunaan, jota voit tarkastella tarjouksen rinnalla. Jotta saat syöttösivuista täyden hyödyn irti, suosittelemme seuraavia toimia:

• Salli ponnahdusikkunat Useimmissa selaimissa ponnahdusikkunoiden avaaminen on oletuksena estetty. Jotta syöttösivut toimivat irrallisessa ikkunassa oikein, salli ponnahdusikkunat Broker Site Managerille.

• Salli ikkunoiden hallinnointi Jos laitteessasi on monta näyttöä ja käytät Chromea tai Edgeä, Broker Site Manager tarvitsee luvan ikkunoiden hallinnointiin ja pyytää lupaa automaattisesti. Voit myös antaa luvan ikkunoiden hallinnointiin etu- tai jälkikäteen.

• Vältä Firefoxia Syöttösivujen avaaminen irralliseen ikkunaan ei ole mahdollista Firefoxissa, joten ne avautuvat samaan ikkunaan tarjouksen kanssa.

Syöttösivujen käyttö

Voit lisätä tarjoukseen sisältöä syöttösivuilta, joihin sinulla on pääsy.

Tässä osiossa kuvataan syöttösivujen käytön perusteet. Erikoistapauksia, kuten satunnaisnimikkeeen syöttämistä, käsitellään alempana erikseen.

Syöttösivuja käytetään seuraavasti:

1. Avaa tarjousrakenne.

2. Valitse tarjouksen päätaso tai positio, johon haluat lisätä sisältöä, napsauttamalla sitä.

3. Jos erikoistoiminnot eivät ole auki, avaa ne napsauttamalla sivun oikeassa alakulmassa valikkopainiketta Valikkopainike.

4. Napsauta sivun oikeaan reunaan avautuneessa valikossa Syöttösivut.

Kuvankaappaus Broker Site Managerista Kuvankaappaus Broker Site Managerista

Huomaa: Käyttämäsi laitteisto ja selain voivat vaikuttaa syöttösivujen avautumistapaan, ja joissain tilanteissa selain pyytää lupaasi hallita ikkunoita. Lue lisää ylempää osiosta Syöttösivut.

5. Etsi syöttösivu, jota haluat käyttää, ja valitse se ikkunan vasemmasta reunasta napsauttamalla. Jos tiedät syöttösivun nimen, voit etsiä ja valita sen seuraavasti:

• Kirjoita osa syöttösivun nimestä ikkunan yläreunassa olevaan hakukenttään ja paina Enteriä.

• Hakua vastaavat syöttösivut listataan ikkunan vasemmassa reunassa. Valitse haluamasi syöttösivu napsauttamalla.

Kuvankaappaus Broker Site Managerista Kuvankaappaus Broker Site Managerista

6. Valitse napsauttamalla syöttösivulta solu, jonka nimikkeen tai tuoterakenteen haluat lisätä tarjoukseen. Voit liikkua solujen välillä myös nuolinäppäimillä. Valitun solun sisällön tiedot ilmestyvät joko erilliseen ikkunaan tai syöttösivun oikealle puolelle.

Huomaa: Salli ponnahdusikkunat, jotta valitun solun tiedot näkyvät oikein.

Huomaa: Jos sinulta puuttuu pääsy tietokantaan, johon solun sisältö on tallennettu, solu on punainen eikä sitä voi käyttää.

7. Kirjoita soluun määrä, jonka haluat nimikettä tai tuoterakennetta tarjoukseen lisätä.

Kuvankaappaus Broker Site Managerista Kuvankaappaus Broker Site Managerista

8. Toista vaiheita 5–7

9. Lisää määrät tarjoukseen napsauttamalla lopuksi Sulje tai painamalla tyhjässä solussa Enteriä.

Vinkki: Syöttämäsi määrät lisätään automaattisesti tarjoukseen, jos vaihdat syöttösivua.

Vinkki: Voit poistaa lisätyn sisällön tyhjentämällä syöttösivun solun.

Vinkki: Polku valitsemaasi syöttösivuun näkyy syöttösivun alapuolella. Voit palata haluamallesi tasolle napsauttamalla sitä.

Satunnaisnimikkeen syöttäminen

Yleensä syöttösivun soluihin syötetään tarjoukseen lisättävien nimikkeiden määrät, kuten ylempänä osiossa Syöttösivujen käyttö kuvataan. Jos syöttösivu sisältää satunnaisnimikkeitä, niiden syöttö on voitu kuitenkin toteuttaa jommallakummalla tavalla:

• Syöttösivulle syötetään tavanomaiseen tapaan nimikkeen määrä. Hinnoittelu määritellään tällöin myöhemmin nimikkeen tiedoissa.

• Syöttösivulle syötetään nimikkeen toimittajahinta alennusten jälkeen. Nimikkeen määräksi tulee tällöin 1.

Toteutustavasta riippuu myös, onko satunnaisnimikkeelle määritelty valmiiksi toimittaja vai onko se lisättävä itse.

Rivien korvaaminen

Nimikkeen korvaaminen

Voit korvata tarjoukseen lisätyn nimikkeen toisella nimikkeellä tai tuoterakenteella.

1. Avaa tarjousrakenne.

2. Valitse napsauttamalla tai nuolinäppäimillä nimike, jonka haluat korvata.

3. Jos erikoistoiminnot eivät ole auki, avaa ne napsauttamalla sivun oikeassa alakulmassa valikkopainiketta Valikkopainike.

4. Napsauta sivun oikeaan reunaan avautuneessa valikossa Korvaa.

Kuvankaappaus Broker Site Managerista Kuvankaappaus Broker Site Managerista

5. Napsauta jompaakumpaa seuraavista.

• Korvaa nimikkeellä Nimike korvataan toisella nimikkeellä. Jos korvattava nimike on osa tuoterakennetta, korvaus tehdään automaattisesti kyseisen tuoterakenteen kaikkiin esiintymiin ja tuoterakenne muuttuu samalla tarjouskohtaiseksi. Jos korvattava nimike ei ole osa tuoterakennetta, korvaus tehdään automaattisesti kaikkiin muihinkin nimikkeen esiintymiin, jotka eivät ole osa mitään tuoterakennetta.

• Korvaa tuoterakenteella Nimike korvataan tuoterakenteella. Korvaus tehdään vain nimikkeen kyseiseen esiintymään.

Huomaa: Tuoterakenteen osana olevaa nimikettä ei voi korvata tuoterakenteella.

6. Valitse tietokanta, josta korvaavaa nimikettä tai tuoterakennetta haetaan, napsauttamalla valittuna olevan tietokannan vieressä olevaa nuolta Nuoli alas ja napsauttamalla sitten haluamaasi tietokantaa. Listassa näytetään tietokannat, joihin sinulla on pääsy.

Kuvankaappaus Broker Site Managerista Kuvankaappaus Broker Site Managerista

7. Kirjoita osa nimikkeen tai tuoterakenteen koodista tai nimestä hakukenttään ja paina Enteriä.

8. Valitse haluamasi rivi hakutuloksista nuolinäppäimillä tai napsauttamalla.

9. Napsauta Korvaa.

Rivien järjestely

Rivin monistaminen

Katso ylempänä olevista osioista Position monistaminen ja Tuoterakenteen monistaminen, miten rivistä monistetaan kopio samaan sijaintiin.

Leikepöydän kautta voit kopioida rivin haluamaasi sijaintiin, jopa toiseen tarjoukseen. Rivi kopioidaan leikepöydän kautta seuraavasti:

1. Avaa tarjousrakenne.

2. Valitse rivi napsauttamalla sitä. Voit myös valita monta riviä pitämällä Ctrl-näppäintä pohjassa samalla kun napsautat kutakin riviä.

3. Jos erikoistoiminnot eivät ole auki, avaa ne napsauttamalla sivun oikeassa alakulmassa valikkopainiketta Valikkopainike.

4. Napsauta sivun oikeaan reunaan avautuneessa valikossa Vie leikepöydälle.

5. Valitse napsauttamalla tarjouksen rivi, johon haluat kopioimasi rivin liittää.

6. Napsauta sivun oikean reunan valikossa Monista leikepöydältä tähän.

Vinkki: Leikepöydän kautta voit kopioida tarjoukseesi sisältöä myös muiden laskijoiden tarjouksista.

Rivin siirtäminen

Voit siirtää rivin tarjouksen osasta toiseen vetämällä:

1. Avaa tarjousrakenne.

2. Valitse rivi napsauttamalla sitä. Voit myös valita monta riviä pitämällä Ctrl-näppäintä pohjassa ja napsauttamalla kutakin riviä.

3. Vedä rivi siihen kohtaan tarjousta, johon haluat sen siirtää. Jos kohdan taustaväri ei muutu vihreäksi, kun vedät rivin sen päälle, riviä ei voi siirtää sinne.

Kuvankaappaus Broker Site Managerista Kuvankaappaus Broker Site Managerista

Voit siirtää rivejä myös leikepöydän kautta:

1. Avaa tarjousrakenne.

2. Valitse rivi napsauttamalla sitä. Voit myös valita monta riviä pitämällä Ctrl-näppäintä pohjassa ja napsauttamalla kutakin riviä.

3. Jos erikoistoiminnot eivät ole auki, avaa ne napsauttamalla sivun oikeassa alakulmassa valikkopainiketta Valikkopainike.

4. Napsauta sivun oikeaan reunaan avautuneessa valikossa Vie leikepöydälle.

5. Valitse napsauttamalla positio, johon haluat rivit siirtää.

6. Napsauta sivun oikean reunan valikossa Siirrä leikepöydältä tähän.

Rivien järjestäminen automaattisesti

Tarjouksen sisältö näytetään oletuksena lisäysjärjestyksessä: uusimmat rivit alimpana. Voit järjestää rivejä automaattisesti esimerkiksi koodin tai määrän perusteella.

1. Avaa tarjousrakenne.

2. Valitse napsauttamalla rivi, jonka sisällön haluat järjestää.

3. Napsauta näkymän otsikkorivillä valikkopainiketta Valikkopainike ja napsauta sitten avautuneessa valikossa haluamaasi järjestysvaihtoehtoa.

Kuvankaappaus Broker Site Managerista Kuvankaappaus Broker Site Managerista

Rivien järjestäminen käsin

Voit järjestää position rivejä vetämällä.

1. Avaa tarjousrakenne.

2. Vedä rivi kahvasta Kaksi vaakaviivaa päällekkäin haluamaasi kohtaan. Voit myös vetää monta riviä, jos valitset ne ensin pitämällä Ctrl-näppäintä pohjassa ja napsauttamalla kutakin riviä.

Kuvankaappaus Broker Site Managerista Kuvankaappaus Broker Site Managerista

Vinkki: Järjestystä voi muuttaa myös nuolinäppäimillä: valitse yksi tai useampi rivi ja siirrä niitä sitten ylös tai alas painamalla Alt-näppäintä ja nuolta ylös tai alas.

Rivien ryhmittely

Voit ryhmitellä tarjouksen sisällön niin, että esimerkiksi nimikkeet näytetään litteroittain tai toimittajittain. Oletuksena tarjouksen sisältö näytetään positioihin ryhmiteltynä.

1. Avaa tarjousrakenne.

2. Napsauta näkymän otsikkorivillä valikkopainiketta Valikkopainike ja napsauta sitten avautuneessa valikossa haluamaasi ryhmittelyvaihtoehtoa.

Kuvankaappaus Broker Site Managerista Kuvankaappaus Broker Site Managerista

Vinkki: Lue lisää litteroittain ryhmittelystä ja litteroiden käsittelystä ohjeesta Tarjouksen litterat.