Myyntilaskun luominen

Myyntilaskun luominen laskutusriveistä

Laskutusrivit muodostuvat tehtävistä, kun tehtävän vastuuhenkilö laatii laskutusaineiston, tai projekteista, kun projektipäällikkö lähettää projektin maksuerän laskutukseen.

Laskutusriveistä muodostetaan myyntilasku seuraavasti:

1. Napsauta päävalikossa Laskutusrivit.

2. Suodata näkyviin vain laskutettavan asiakkaan laskutusrivit kaksoisnapsauttamalla Asiakas-sarakkeessa asiakkaan nimeä.

3. Jos haluat suodattaa laskutusrivejä lisää esimerkiksi projektin tai tehtävän nimen perusteella, kaksoisnapsauta nimeä tai muuta arvoa, jonka perusteella haluat laskutusrivejä suodattaa.

4. Jos haluat jättää osan näkyvillä olevista laskutusriveistä pois myyntilaskusta, valitse ne napsauttamalla rivin vasemmassa reunassa olevaa kuvaketta Kuvankaappaus Broker Site Managerista ja napsauta sitten sivun alareunassa Poista valinnasta.

5. Luo näkyvissä olevista riveistä myyntilasku napsauttamalla sivun alareunassa Lisää laskulle.

Myyntilaskun luominen tehtävän laskutusaineistoista

Jos asiakkaalta halutaan laskuttaa yksittäinen tehtävä, voit luoda myyntilaskun suoraan tehtävän vahvistetusta laskutusaineistosta. Tehtävän tiedot, kuten ID ja toteutumakuvaus, täydentyvät tällöin automaattisesti laskun tietoihin vapaaksi tekstiksi, jota voit tarvittaessa muokata myöhemmin.

Myyntilaskun luomisella on seuraavat edellytykset:

• Olet tehtävän vastuuhenkilö tai sinulla on vastuuhenkilön oikeudet tehtävään.

• Tehtävän perustiedoissa on sopimus.

• Tehtävän tila on vähintään Meneillään.

• Tehtävässä on vahvistettua laskutusaineistoa.

• Tehtävällä ei ole alitehtäviä.

Myyntilasku luodaan seuraavasti:

1. Mene tehtävän sivulle.

2. Napsauta sivun alareunassa Myyntiyksiköt.

3. Napsauta sivun alareunassa Lasku.

Myyntilaskun luominen ilman laskutusrivejä

Jos asiakkaalle halutaan lähettää myyntilasku, joka ei perustu tehtävistä muodostuneisiin laskutusriveihin, voit luoda myyntilaskun seuraavasti:

1. Napsauta päävalikossa Myyntilaskut.

2. Napsauta sivun alareunassa Lisää.

3. Napsauta Valitse asiakas.

4. Kirjoita osa asiakkaan nimestä hakukenttään ja paina Enter.

5. Valitse asiakas hakutuloksista napsauttamalla sitä.

6. Napsauta Valitse.

7. Voit halutessasi muokata myyntilaskun seuraavia tietoja:

• Vastaanottajan osoite Osoite tulee automaattisesti asiakkaan tiedoista, mutta voit halutessasi muokata sitä.

• Laskun päiväys Laskun päiväykseksi tulee oletuksena kuluva päivä. Jos haluat muuttaa päiväystä, valitse uusi päiväys kentän vieressä olevasta kalenterista.

• Laskun numero

• Laskun maksuehto Käytettävissä olevat maksuehdot määritellään yrityksesi asetuksissa. Mercuksen tekninen tuki voi muokata niitä.

• Maksun viitenumero Viitenumero muodostuu automaattisesti, mutta voit halutessasi vaihtaa sen.

• Asiakkaan viite Voit halutessasi lisätä asiakkaan viitteeksi jonkun asiakasyritykseen kuuluvista henkilöistä.

• Vapaa teksti Laskurivien yläpuolella on tila vapaamuotoiselle tekstille.

8. Napsauta sivun alareunassa Lisää.

Luotuasi myyntilaskun voit lisätä siihen rivit. Katso Rivien lisääminen myyntilaskuun.

Myyntilaskun luominen monistamalla

1. Napsauta päävalikossa Myyntilaskut.

2. Etsi myyntilasku ja mene sen sivulle napsauttamalla sen rivillä olevaa nuolta Nuoli oikealle.

3. Napsauta sivun alareunassa Monista.

4. Voit halutessasi muokata myyntilaskun seuraavia tietoja:

• Vastaanottaja  Yritys tai henkilö, jolle myyntilasku osoitetaan. Jos haluat vaihtaa myyntilaskun vastaanottajan, napsauta vastaanottajan tietojen alla Vaihda, kirjoita osa uuden vastaanottajan nimestä hakukenttään, paina Enter, valitse uusi vastaanottaja napsauttamalla sitä hakutuloksissa ja napsauta sitten Valitse.

Jos vaihdat vastaanottajaksi henkilön, myyntilaskun Asiakkaan käsittelijä tyhjenee ja laskutustavaksi vaihtuu Tuloste.

Huomaa: Jos yrityksen tai henkilön tiedoista puuttuu osoite, sitä ei voida valita myyntilaskun vastaanottajaksi.

• Vastaanottajan osoite Osoite tulee automaattisesti vastaanottajan tiedoista, mutta voit halutessasi muokata sitä.

• Laskun päiväys

• Laskun maksuehto Käytettävissä olevat maksuehdot määritellään yrityksesi asetuksissa. Mercuksen tekninen tuki voi muokata niitä.

• Verotus Joko Normaali, Käännetty alv tai Alv 0 %.

• Asiakkaan viite Voit halutessasi lisätä myyntilaskuun asiakkaan viitteen. Asiakkaan viite voi myös muodostua automaattisesti laskutettavan tehtävän projektin tiedoista. Jos haluat ottaa automatiikan käyttöön, ota yhteyttä Mercuksen tekniseen tukeen.

• Asiakkaan käsittelijä Asiakkaan henkilö, jolle myyntilasku osoitetaan. Jos myyntilaskun kaikilla laskutusriveillä on sama Tehtävän tilaaja (joka näkyy tehtävän tiedoissa Henkilönä), hänestä tulee automaattisesti asiakkaan käsittelijä. Jos haluat valita tai vaihtaa asiakkaan käsittelijän, napsauta plusmerkkiä Plusmerkki, kirjoita osa henkilön nimestä hakukenttään, paina Enter, valitse henkilö napsauttamalla sitä hakutuloksissa ja napsauta sitten Lisää.

• Vapaa teksti Laskurivien yläpuolella on tila vapaamuotoiselle tekstille. Jos myyntilasku on luotu yhden tehtävän laskutusriveistä, vapaaksi tekstiksi tulee oletuksena kyseisen tehtävän tietoja.

• Laskurivin

• Määrä

• à-hinta Yksikköhinta.

• Alennus % Alennusprosentti.

• Veroprosentti Jos yrityksesi asetuksissa on määritelty verokoodeja, joiden voimassaoloaika ei ole vielä umpeutunut, veroprosentti valitaan niistä. Muussa tapauksessa voit kirjoittaa kenttään haluamasi veroprosentin.

• KP-Tili Kirjanpitotili. Voit valita laskuriville kirjanpitotilin yrityksesi kirjanpitotileistä. Kirjoita osa tilin nimestä tai koodista KP-Tili-kenttään ja valitse sitten haluamasi tili napsauttamalla sitä.

• Vapaa teksti

5. Napsauta sivun alareunassa Tallenna.